Sreda, Januar 21, 2009

Krstarenja Baltikom i Fjordovima

MSC Krstarenja Vas pozivaju da otkrijete izvanrednu, zavodljivu severnu Europu.

Škotska (Alba na gaelskom) je nacija na severozapadu Evrope i jedna od konstitutivnih država Ujedinjenog Kraljevstva. Zemlja zauzima severnu trećinu ostrva Velika Britanija i deli kopnenu granicu na jugu sa Engleskom, a ograničena je Severnim morem na istoku, Atlantikom na severu i zapadu te Severnim kanalom i Irskim morem na jugoistoku.

Norveška se naziva "zemlja 1000 fjordova" prema brojnim uskim i dubokim zaljevima strmih obala. Najviši vrh u zemlji je Galdhopiggen, 2469 m. Samo 2,28% tla je obradivo. Norveška ima najnepristupačniju i najrazvedeniju obalu na svietu. Ima, što većih, što manjih, oko 50 000 ostrva,.

Vikinzi su dva veka pljačkali i palili Evropu dok nisu prihvatili hrišćanstvo 994. za vladavine Olafa Tryggvasona. Promene u kraljevini trajale su kao proces još nekoliko vekova. 1397. Norveška je ušla u uniju s Danskom i u tom savezu ostala sledećih 400 godina. Godine 1814. Norveška je prepuštena Švedskoj ali Norvežani su proglasili nezavisnost i doneli svoj ustav.

Nacionalni osećaji bujali su u 19. veku i nacionalni romantizam dostigao je vrhunac 1905. godine kad je Norveška mirnim putem, referendumom, izborila nezavisnost. Iako je bila neutralna tokom prvog svetskog rata, ipak je pretrpela znatne gubitke i indirektne gospodarske štete. Norveška je javno proglasila neutralnost na samom početku 2. svetskog rata, pa ipak ju je Nacistička Nemačka okupirala punih pet godina.

Godine 1949. napustila je politiku neutralnosti i pristupila NATO savezu. Otkriće nafte i zemnog plina ranih 60-ih godina u njihovim teritorijalnim vodama potpuno je promenilo ekonomsku sliku te zemlje. Na referendumu 1994. Građani Norveške odbili su da se pridruže Evropskoj uniji. Danas im je glavni zadatak održati najviši lični standard u Evropi i planirati šta činiti kad se iscrpe rezerve prirodnih energenata.

Engleska je najveći i najnaseljeniji deo Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske.

Često se pojam "Engleska" korisiti kao sinonim za Ujedinjeno Kraljevstvo ili za ostrvo  Velike Britanije što je pogrešno. Ime je nastalo od zapadno-germanskog naroda Angeln (stari engleski Englas).

Biti ćete zapanjeni lepotom i sjajem netaknute obale. Otkrit ćete najevokativnije gradove i uzbuđujuće Norveške fjordove. Uživat cete u zapanjujućim scenarijima uzduž obala Škotske i Engleske, gde ćete doživeti jedinstvena iskustva čarobnih zalazaka sunca i pogleda od kojih ćete ostati bez daha.

 

                                                                  

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me